Tieners op kieslijst

Tieners op kieslijst

In het Algemeen Dagblad staat onderstaand artikel over tieners op de kiesliijst. SAMEN Alle Mensen Één Nederland is trots op haar 3 tieners op de kieslijst (#21 C. Hoogdorp, #28 L. Niemel en #31 T. Panou ). Zij zijn ook kandidaat op de kieslijst voor Bijlmer-Centrum  en Bijlmer-Oost. Geef hen uw vertrouwen met uw stem. De jongeren zijn onze toekomst!

 

Tientallen tieners op kieslijsten

Ze zijn nog te jong om te stemmen, maar kunnen wél gekozen worden tot gemeenteraadslid. Tientallen tieners staan op de lokale kieslijsten.

Van ten minste tien stemmen is 14-jarige Isis Bloemsma uit Tilburg nu al verzekerd. ,,Die van mijn ouders en de ouders van mijn vriendinnen’’, vertelt ze. Isis zit in de derde klas van het atheneum en is de nummer 14 van lokale partij Voor Tilburg.

Mocht zij morgen met honderden voorkeursstemmen worden gekozen, dan mag ze nog niet de gemeenteraad in. Pas wanneer ze 18 jaar wordt, medio 2021, krijgt ze in dat geval alsnog haar plekje op het pluche. ,,Tot die tijd zit er een meerderjarige waarnemer op haar plek, die haar stem vertolkt’’, legt kindercorrespondent Tako Rietveld uit. Hij hield een onderzoek onder tientallen gemeenten en constateerde dat er nog niet eerder zo veel tieners op de kieslijst stonden.

‘Wijsneuzen’

Het jongste kandidaat-raadslid – vooralsnog bekend – is Isis. Daarnaast zijn er zeker drie 15-jarigen, zes 16-jarigen en twintig 17-jarigen. Zij vertegenwoordigen niet alleen lokale partijen maar ook de VVD, PVDA, D66, CDA, GroenLinks, SGP en de ChristenUnie. Deze tieners mogen alleen op de lijst als ze tijdens hun verkiesbare periode 18 jaar worden. Dat is de komende vier jaar.

Rietveld: ,,Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen was een verkiesbare 18-minner nog een uitzondering, nu wordt het al gewoon gevonden. Het zijn vaak kinderen die overal een mening over hebben in de klas, echte wijsneuzen.’’

Het bekendste voorbeeld is SP-leider Lilian Marijnissen die op haar 16de verkozen werd in de raad van Oss. Op haar 18de werd ze beëdigd.

Trend

Volgens de kindercorrespondent wordt de jeugd structureel onderschat door volwassenen. ,,Daarom is deze trend goed. Jongeren vormen een ontzettend belangrijk deel van onze samenleving, het is dus niet meer dan logisch dat ze ook serieus meepraten met wat er in hun gemeente gebeurt.’’

Ook Lennart Huurman van Raadslid.Nu, de vereniging voor raadsleden, noemt de verjonging op de kieslijst positief. ,,De gemeenteraad is een nogal vergrijsd instituut. De meningen van jongeren bereiken nu vaak de wethouder niet.’’

Isis is het daar volmondig mee eens. ,,Ik zit zo vaak op de bank naar het nieuws te kijken en dan denk ik: jullie (de politiek, red.) snappen de jeugd écht niet.” De scholiere vindt bijvoorbeeld dat er te weinig sociale activiteiten georganiseerd worden voor de jeugd van 12 tot en met 18. Behalve voor de jeugd wil ze zich ook inzetten voor het milieu en gelijkheid. De lokale partij Voor Tilburg heeft nu één zetel, maar Isis hoopt op ‘drie of meer’.

Vandaag gaat ze opnieuw flyeren. Wel pas na 14.00 uur, want eerst moet ze nog naar school. De stapel flyers zit al in haar tas. De boodschap is kort maar krachtig: ‘Schrijf geschiedenis, stem op Isis’.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: